Zo redden we de wereld
Dertig acties om klimaatverandering te stoppen (februari 2021)
• Heeft het zin om minder te vliegen, minder vlees te eten en een elektrische auto te nemen?
• Wat kun jij als consument doen en welke acties moeten politici nemen?
Klimaatverandering is een feit en een steeds groter probleem. Maar wat kunnen we zelf doen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan? Gelukkig zijn tientallen concrete en inspirerende acties nodig, klein en groot. Als we die allemaal tegelijk inzetten, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen en de wereld zelf een schone toekomst geven.
In Zo redden we de wereld laat Joop Hazenberg zien wat jouw invloed kan zijn op een beter klimaat; van het overstappen naar sojadrink tot het gebruiken van waterstof. Op toegankelijke wijze geschreven, met concrete voorbeelden en uitleg, geeft dit boek een helder overzicht van de meest impactvolle klimaatacties. Verder komen de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering aan bod, net als de definitieve doorbraak van duurzame energie en de grote uitdagingen van landbouw, transport en industrie.

Technologie de baas
Vooruitzichten en gevaren van de nieuwe industriële revolutie (2019)
De nieuwe manier van leven en werken door extreme technologisering
Voor velen een nachtmerrie, voor sommigen een prachtige droom: een extreme technologisering van onze economie en samenleving staat voor de deur. De komst van het internet en de stormachtige vlucht van de smartphone zijn pas het begin van een bijzonder tijdperk dat nog lang niet voorbij is: de langdurige periode van de vierde Industriële Revolutie. De komende jaren is geen enkele baan heilig en gaan onze zekerheden stuk voor stuk het raam uit. Als we dat zelf willen, tenminste.
In Technologie de baas legt Joop Hazenberg, expert in de digitale economie, stap voor stap uit wat de nieuwe golf van technische doorbraken gaat betekenen. Van zelfrijdende auto’s tot fabrieken die volledig door robots worden ‘bemand’, van computers die eerder dan dokters je gezondheidstoestand kunnen analyseren tot gamen met een VR-bril op. Hazenberg neemt je mee in de verbazingwekkende wereld van technologie en legt haarfijn uit wat deze technologie ons heeft gebracht en nog gaat brengen.
Next Europe
How the EU can survive in a world of tectonic shifts (2014)
The EU is in deep trouble. As the eurozone crisis keeps raging on, the European dream lies shattered on the ground. Euroscepticism and nationalism are on the rise, tens of millions are unemployed, Great Britain is heading for the exit door, while Russia flexes its muscles and the Middle East burns.
Is there any hopeful future for the European Union? Are we going to lose the race with the BRICS? Will Europeans ever truly engage with the EU institutes in Brussels?
Next Europe gives some compelling answers to the big questions of our time. ‘EU Watcher’ Joop Hazenberg, a young Dutch writer who has been based in Brussels since early 2013, takes the reader on a venture across the globe to gain insight into the position of Europe in the 21st century.
His findings are surprising. The old continent is stronger and richer than we are inclined to think. Though the EU is in a mess, so is the rest of the world. Many of the rising giants will stumble and may even fall before they can do Europe harm. But it is also true that we are no longer the coolest dudes on the planet and that new (and old) dangers threaten our security and well-being.
‘A spirited and courageous work’ – Jonathan Holslag, Professor of International Politics at the Free University in Brussels
‘Joop Hazenberg is a young thinker with the wisdom to realise that Europe has taken a wrong turn and the courage to want to change things’ – Philippe Legrain, author of European Spring
De Machteloze Staat
Hoe globalisering en individualisering de overheid uithollen (2012)
‘Een sterk en goed doordacht boek’ – Paul van Liempt, BNR Nieuwsradio
De nationale staat is de afgelopen jaren in een fundamentele crisis beland. Zowel de politiek als de overheid mist steeds meer de aansluiting met de samenleving en de economie, terwijl de voorheen onaantastbare macht van Den Haag onherroepelijk weglekt naar het internationale bedrijfsleven en Brussel.
In De machteloze staat verkent Joop Hazenberg (1978) met tal van praktijkvoorbeelden de grenzen van de Haagse macht aan het begin van de 21ste eeuw. Hij laat zien hoe groot het onvermogen was toen de overheid de krediet- en de eurocrisis te lijf probeerde te gaan. En hij toont aan dat ‘de burger’ allang niet meer luistert naar bestuurders en andere gezagsdragers.
In een visionair verhaal laat Hazenberg zien hoe we uit deze bestuurlijke en politieke crisis kunnen komen: door als burger en bedrijf volop gebruik te maken van het zelforganiserende vermogen van de netwerksamenleving.
De machteloze staat is februari 2012 verschenen bij uitgeverij De Geus. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandels en online onder meer bij Bol.com.
Dappere Nieuwe Wereld
21 jonge denkers over de toekomst van Nederland
Wat zijn de uitdagingen waar Nederland de komende jaren voor staat? Wat zijn de grote thema’s van deze tijd? Wat de doelen om na te streven? En kunnen politiek en overheid hier nog wel aan bijdragen?
In deze bundel bespreken 21 jonge denkers problemen, dilemma’s en oplossingen van een samenleving die zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren. Waarin het niet langer draait om meer economische groei, maar om een beter leven. Haroon Sheikh pleit voor het opnieuw inbedden van de economie in de Nederlandse traditie en cultuur. Marike Stellinga stelt dat de overheid meer kapot maakt dan ons lief is en Farid Tabarki dat het algemeen belang vaak beter individueel gerealiseerd kan worden. Thierry Baudet pleit ervoor dat gemeenten verkiezingen uitschrijven wanneer dat hen past, zodat die weer over de lokale politiek gaan.
De 21 jonge denkers: Jamila Aanzi , Thierry Baudet, Caspar van den Berg, Natasja van den Berg, Jasper Blom, Koert Debeuf, Bas Eickhout, Rindert de Groot, Joop Hazenberg, Henk van Houtum, Kirsten van den Hul, Joey Hullegie, Matthijs Leendertse, Martin Pikaart, Haroon Sheikh, Marike Stellinga, Farid Tabarki, Casper Thomas, Rens van Tilburg, Willemijn Verkoren en Ruben van Zwieten.
Dappere Nieuwe Wereld verscheen in juni 2011 bij Van Gennep en is verkrijgbaar bij de (betere) boekhandel en op internet.
Change
Hoe de netwerkgeneratie Nederland gaat veroveren
Hij maakte de val van het kabinet-Balkenende I van dichtbij mee, werkte samen met Ayaan Hirsi Ali en zag Geert Wilders langzaam ontsporen. Hij was ooggetuige van de ambtelijke paniek na het referendum over de Europese Grondwet. Als journalist maakte hij ruzie met minister-president Jan Peter Balkenende.
Joop Hazenberg kent alle kanten van het Haagse spel tussen ambtenaren, journalisten en politici. In Change – Hoe de netwerkgeneratie Nederland gaat veroveren legt hij uit waarom zijn generatie zich afkeert van ‘Den Haag’. Twintigers en dertigers zijn niet verwend of lui, maar voelen zich niet thuis in de oude structuren van politiek, ambtenarij en media. Zij vinden elkaar buiten Den Haag in (digitale) netwerken, waar de aloude ideologische scheidslijnen zijn opgeheven.
Met tal van smakelijke anekdotes geeft Hazenberg een onthullend kijkje in de keuken van het politieke bedrijf. Hij werpt zich nadrukkelijk op als woordvoerder van de netwerkgeneratie, die Nederland tot een moderne, 21ste-eeuwse maatschappij moet maken. Net als in de verkiezingscampagne van Barack Obama, waarin twintigers en dertigers een beslissende rol speelden, rekent dit boek af met het vermoeide cynisme van de babyboomgeneratie.
Change verscheen in juni 2009 en is niet meer leverbaar.
Weg van de barricaden
(film, 2010)
Het zijn clichés: de netwerkgeneratie is egoïstisch, lui, verwend en gemakzuchtig. De jongeren worden geen lid van vakbond, politieke partij of maatschappelijke club. Ze protesteren ook al niet, terwijl Nederland toch voor veel problemen en bezuinigingen staat. Maar zet de netwerkgeneratie zich misschien niet op een hele andere manier in voor de samenleving?
In de documentaire Weg van de barricaden haalt Joop Hazenberg de clichés en vooroordelen onderuit. Hij laat zien dat zijn generatie wel degelijk maatschappelijk betrokken is, in een verrassende combinatie van ondernemerschap en idealisme. De jongeren verbeteren ‘under the radar’ en in eigen netwerken Nederland, geheel buiten de structuren van de verzorgingsstaat om.
We volgen een uur lang vier bevlogen idealisten en nieuwe clubs, van duurzaamheid tot verbinding, van politieke vernieuwing tot bezinning. Dominee aan de Zuidas Ruben van Zwieten, duurzaamheidsondernemer Aart van Veller, lijsttrekker Yesim Candan van partij één, de vrijwilligers van de Weekendschool. Deze rolmodellen zijn bij uitstek de belichaming van de enorme verschuiving van het collectieve naar het individuele, maar zijn daardoor vaak nogal onzichtbaar in de framing van politiek en media.
Hoogste tijd, zeker in deze crisistijd, om de stille krachten van de maatschappelijke betrokkenheid versie 2010 bloot te leggen. Als contrast laat Hazenberg zien hoe de gevestigde orde van overheid, media en maatschappelijke organisaties werkt volgens oude structuren, maar wel naarstig op zoek is naar vernieuwing en visie. Ook is er aandacht voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen, en de potentie van zowel de netwerkgeneratie als de gevestigde orde om oplossingen en visie te bieden.
Weg van de barricaden (2010) is nu online! kijk hem op Vimeo (58 min.)
Weg van de barricaden – a movie from Joop Hazenberg on Vimeo.