Mijn nieuwe boek Zo redden we de wereld. Dertig acties om klimaatverandering te stoppen, is nu een half jaar uit. Er is aardig wat aandacht in de media en op het podium voor het boek geweest, inclusief interviews, recensies en opiniestukken – en zelfs een tv-optreden. Een overzicht:

Presentatie bij Pakhuis de Zwijger

Het startschot was bij Pakhuis de Zwijger, waar ik op 12 februari het boek presenteerde en daarna met een panel van klimaatexperts (onder meer Marjan Minnesma van Urgenda) in gesprek ging. Je kunt zowel de presentatie als de paneldiscussie hier terugkijken.

Joop Hazenberg: Zo redden we de wereld, 30 acties om klimaatverandering te stoppen. Uitgeverij Spectrum, 208 blz., € 18,99. Beeld

Recensie in Trouw

Het boek kreeg een zeer positieve recensie in Trouw. “Hazenberg doet er dan ook alles aan om het thema klimaat aantrekkelijk voor te schotelen. Dat lukt hem. Zou zijn boek een gerecht zijn, dan serveert Hazenberg het klimaatprobleem in een rijkelijk bedje van oplossingen.”

De auteur vervolgt: “Het gaat slecht met het klimaat, de opwarming van de aarde dreigt te ontsporen, al decennia ontbreekt het aan stevig ingrijpen. Maar, zoals de titel van de bundel uitstraalt, het is geen boek waar je een klimaatdepressie aan overhoudt. (…) Tegelijk biedt Hazenberg praktische tips, voor wat iedereen zelf kan doen om het klimaatprobleem, hoe minimaal ook, kan beteugelen. Het hoofdstuk dat hieraan is gewijd, Tien acties voor consumenten, is een van de aardigste delen van het boek.”

Lees de volledige recensie hier.

Interview op BNR Nieuwsradio

Vlak na de lancering van het boek werd ik geïnterviewd door Harm Edens, presentator van het programma The Green Quest op BNR Nieuwsradio. Het was een heel leuk gesprek over enerzijds de enorme uitdaging waar we voor staan, maar vooral over de oplossingen en acties om klimaatverandering te bestrijden – en misschien zelfs op te lossen.

Mediastorm rond kleding en klimaat

Ik had niet verwacht dat er rond klimaatactie nummer 4, ‘koop minder kleren’, een kleine mediastorm zou uitbreken. Het begon allemaal met een interview met Wouter van Noort, redacteur bij NRC Handelsblad. Hij vroeg me naar de meest verrassende klimaatactie die ik in mijn boek besprak. Na enig nadenken kwam ik op kleding uit, omdat de impact van het kopen en weggooien van kleren niet helemaal op mijn netvlies stond. Ik werd daarop gewezen door een vriendin toen ik aan mijn onderzoek voor het boek begon.

Een week later stond het artikel hierover in de krant en nota bene nog wel op de voorpagina (!) van de NRC. Hoe Zara-shirts en H&M-broeken het klimaat verpesten, stond groot aangekondigd, met foto van zwevende jurk. Verderop in de krant werd ik ruim aan het woord gelaten met vier tips om je eigen kledingkast klimaatvriendelijker te maken (in essentie: koop vooral goede kleren en doe daar lang mee).

Het stuk leidde tot letterlijk honderden reacties en een uitgebreide discussie, vooral op sociale media (LinkedIn en Twitter). Even later hingen de Belgische kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws aan de lijn – ze hadden een nieuwe kledingklimaatexpert gevonden. Wat ik niet ben, overigens. 🙂 De Morgen besteedde met een spread in het weekendmagazine uitgebreid aandacht aan de kledingindustrie en de moeizame verduurzaming daarvan.

Niet veel later volgde het televisieprogramma Pointer van KRO-NCRV. Eerst met een blog ‘Kleding zorgt voor gigantische klimaatprobleem’ en daarna in het programma zelf, in gesprek met Teun van de Keuken; een hele aflevering gewijd aan greenwashing van/door de kledingsector. De uitzending (26 minuten) kun je hier terugkijken.

Het kabinet is demissionair, maar het klimaat niet

In de zomermaanden ergerde ik me wild aan het gebrek aan klimaatactie in Den Haag. Ik woon deels in de Ardennen en in het gebied waar ik woon zijn bij de historische overstromingen van midden juli, tientallen doden gevallen. Voor mijn neus, recht tegenover mijn huis, zag ik de rivier de Ourthe opzwellen van tien tot honderden meters breed. En wat was de reactie van premier Rutte bij een bezoek aan het eveneens getroffen Valkenburg? ‘Geen grote statements’ en ‘de mensen moeten wel gewoon lekker kunnen barbecueën.’

Echt ongelofelijk. Terwijl Europa tot zeer scherp en ambitieus klimaatbeleid overgaat, wil Den Haag niet bewegen omdat het kabinet demissionair is. Hierover schreef ik een vlammend opiniestuk in de Volkskrant.

Een jongetje helpt met schoonmaken na de wateroverlast in Rochefort, België, 17 juli.Beeld AFP
Een jongetje helpt met schoonmaken na de wateroverlast in Rochefort, België, 17 juli.
Beeld AFP

Flow Magazine over klimaat

Het magazine Flow besteedde in het zomernummer veel aandacht aan het klimaat en duurzaamheid. Ik gaf mijn visie op hoe we uit de steeds groter wordende klimaatcrisis kunnen komen. En hoe houd je het leuk om over klimaatverandering te praten? Geen onbelangrijke vraag.