Het is inmiddels drie maanden geleden dat mijn nieuwe boek Technologie de baas is gelanceerd, met een mooi evenement op 8 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Voor een gehoor van ongeveer honderd man zette ik de belangrijkste thema’s en conclusies van het boek uiteen, waarna een panel met Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66), Robert Went (WRR), Hans Schnitzler (filosoof) en Roos de Jong (Rathenau Instituut) reageerden. Kijk de presentatie hier terug (het geluid gaat aan na 20 minuten). In de ochtend van de presentatie was ik overigens al in de uitzending van BNR om het boek toe te lichten.

Vrij snel daarna volgden twee opinieartikelen op basis van Technologie de baas.

Voor PW. – het grootste HR-vakblad in Nederland – schreef ik op verzoek een lang stuk over de impact van de vierde Industriële Revolutie op de arbeidsmarkt. Als gevolg van de enorme stroom aan nieuwe technologie die de komende jaren over ons komt, zal de arbeidsmarkt en werken als zodanig ingrijpend veranderen, was mijn stelling voor dit artikel.

Rond dezelfde tijd publiceerde Trouw een opinieartikel van mijn hand over het belasten van techreuzen. Technologische vooruitgang drijft ongelijkheid in de wereld op. Een digitaks alleen kan daar weinig tegen uithalen.

In juni interviewde Managementboek.nl mij over Technologie de baas. In het interview ga ik onder meer in op doorbraken in technologieën als robotisering, artificiële intelligentie en 5G – en ik benoem uiteraard ook de bijkomende (ethische) dilemma’s. Lees dit boekblog hier.

De toonaangevende marketing- en communicatiesite Frankwatching schreef een recensie over het boek: Zo ziet het leven er in 2039 uit. Ik wil me nadrukkelijk niet als futuroloog bestempelen, maar de auteur van de recensie stelt gelukkig dat ik mij baseer op ‘betrouwbare bronnen en onderzoeken.’

Ten slotte mocht ik begin juli wederom aanschuiven bij BNR, dit maal om te praten over wat het nieuwe mobiele netwerk 5G betekent voor onze economie en samenleving. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.